sobota 16. srpna 2008

Peníze světem vládnou

Říká se, že peníze světem vládnou. Co to ale peníze jsou? Co že nám to vládne?
Peníze jsou především prostředkem směny. Je to věc, která lidem ulehčila směnu. Tak třeba někdo chtěl králíka, a to co mohl nabídnout byla dojná kráva. Jenže dát krávu za králíka se hned tak někomu dát nechce. Když se z krávy odřízne kus, který by odpovídal hodnotě králíka, je najednou z dojné krávy kráva jateční. Prostě dokud nebyly peníze, směňovat věci, které měly výrazně odlišnou hodnotu byla potíž. Teď peníze máme, a tak kromě výměny zboží - zboží můžeme měnit i zboží - peníze - zboží a hned to jde snáz.
Peníze jsou také uchovatel hodnoty. Je to taková konzerva, ve které si můžete schovat svoji vykonanou práci nebo prodaný majetek na později. Peníze umožňují lidem šetřit si na důchod, na horší časy a tak.
Peníze také vyjadřují hodnotu - říká se, že jsou účetní jednotkou. Pomáhají lidem domluvit se, jak si cení toho co mají a jak si cení toho, co chtějí získat. A pak už jen chodí a pozorují co co stojí. Srovnávají si to s tím, co by chtěli získat a nakonec se rozhodnou, jestli jim něco za ty peníze stojí prodat nebo koupit nebo ne. Tohle rozhodování není moc lehké, protože zjistit cenu je jedna věc, ale zjistit kvalitu je věc druhá a těžší. Obvykle tak netušíme, co že jsme si to pořídili a důkladně to zjistíme až časem. Ne vždy musí platit, že vyšší cena znamená vyšší kvalitu. Navíc co je pro pana Nováka věc špičkové kvality, může paní Novákovou dohánět k šílenství.
Takže jestli nám vládnou peníze, tak nám vládne prostředek směny, uchovatel hodnoty a účetní jednotka. O takového vládce tedy zrovna moc nestojím. Víc se mi líbí zařídit to opačně. Ten kdo bude vládnout budu já a budu vládnout svým penězům. A jak by se to líbilo vám?
A proč se vlastně říká, že peníze vládnou světem?

Žádné komentáře: